Понеділок, 23.10.2017, 21:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Наше опитування
Чи не хотіли б Ви взяти участь у квесті на день Молоді?
1. Звичайно хочу
2. А шо таке квест?
3. Я краще пива поп'ю
4. Все залежить від призів
Всього відповідей: 7

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Харчування в поході

Давно вже знехтуваний принцип закупівлі якоїсь кількості традиційних туристичних продуктів (тушковане м'ясо, згущене молоко і макарони), щоб потім вже в поході зробити з них якісь не менш традиційні туристичні блюда. Зараз в туристичній практиці завчасно складається меню на весь час походу. Закупівля необхідних для приготування вказаних в меню блюд продуктів проводиться по запланованому асортименті і в необхідних кількостях. Передбачене таким меню кількість днів складає цикл живлення, який при достатній тривалості подорожі може повторюватися кілька разів. Так, для подорожей I категорії складності цикл харчування доцільно прирівняти до загальної тривалості маршруту - 6 днів. Для походів середньої категорії складності (II і III) найбільш зручна тривалість циклу, рівна половині тривалості походу, - відповідно 4 і 5 днів. Для подорожей вищих категорій складності туристи широко застосовують тижневий цикл, коли кожне добове меню відповідає певному дню тижня.

Проте в гірських подорожах тижнева циклічність не підходить, оскільки тут висота і навантаження на туриста, а отже, і енергетичні витрати по днях міняються дуже різко. Тому для гірського туризму найраціональніше з погляду організації харчування для якнайповнішого заповнення енерговитрат ділити маршрут на три етапи:

1-й етап - рух по безсніжних долинах (по шляху підходу до високогір'я);

2-й етап - рух в умовах високогір'я по технічно нескладних ділянках;

3-й етап - рух в умовах високогір'я по складних ділянках.

Для кожного з вказаних етапів необхідно мати укорочену циклічність меню (на 3 дні). Оскільки етапи маршруту (особливо 2-ою і 3-ою) чергуються між собою, середня повторюваність одного і того ж добового меню складає тут 6 днів.

Нижче приводиться типове меню для гірських походів, оскільки складання типового меню з тижневим циклом повторюваності для інших видів туризму не повинне викликати яких-небудь утруднень у осіб, відповідальних за організацію харчування групи і ознайомлених з принципами складання меню для найбільш складного в цьому відношенні гірського туризму.

Типове меню для гірського туризму складене на кожний з перерахованих вище етапів маршруту і передбачає для кожного такого етапу три варіанти добового харчування (позначених буквами А, Б і В) залежно від складності траси денних ділянок на кожному етапі

А— харчування при русі по денній ділянці шляху, що має найменшу складність для даного етапу;

Б — харчування на ділянці з середньою складністю;

В — харчування на ділянці з найбільшою для даного етапу складністю.

Таким чином, повторюваність блюд всередині кожного етапу - три доби. У міру ускладнення маршруту при переході від одного етапу до іншого збільшується і калорійність харчування - від 2 700 до 4 350 ккал відповідно до табл. 1.

1-й етап. Загальна калорійність харчування в день 2700- 3 000 ккал.

Сніданок (1000-1100 ккал)

А. Каша гречана з маслом і цукром Компот Сухарі і галети

Б. Каша пшоняна на молоці з маслом, родзинками і цукром

Чай зелений з цукром

Сухарі і печиво В. Каша вівсяна з м'ясом

Кава з молоком

Сухарі і галети

Харчування на привалах і в русі (700 ккал), г

Сирий 25 Ковбаса, корейка 25 Консерви рибні 25 Сухарі 40 Цукор, цукерки 50 Глюкоза 10 Напої солодкі

Вечеря (1000-1100 ккал)

А. Вермішель з м'ясом

Кисіль

Сухарі і печиво

Б. Гречана каша з м'ясом і томатним соусів

Чай

Сухарі і сушки

В. Суп овочевий з м'ясом і крупою

Какао Сухарі і вафлі

Калорійність харчування на 1-му етапі приведена в табл. 14.


Таблиця 14. Калорійність харчування на 1-му етапі шляху

















































Варіант Калорійність, ккал Хімічний склад, г Маса добового раціону, г
Сніданок Денне харчування Вечеря Разом Білки Жири Вуглеводи
А 1000 700 1000 2700 90 90 385 565
Б 1100 700 1050 2850 89 90 420 600
В 1200 700 1100 3000 95 95 440 630

2-й етап. Загальна калорійність харчування в день 3400- 4 000 ккал.

Сніданок (1100-1500 ккал)

А. Картопляне пюре на молоці з м'ясом і маслом

Чай з цукром

Сухарі і печиво

Б. Макарони з маслом і сиром

Кава з молоком

Сухарі і галети В. Каша манна на молоці з маслом і цукром

М'ясо консерв. з томатним соусом

Кисіль

Сухарі

Харчування на привалах і в русі (до 1200 ккал), г.

Ковбаса, корейка 25 Паштет м'ясний 20 Вобла в'ялена 10 Сирий 25 Халва 25 Сухарі 40 Цукор, цукерки 80 Глюкоза 20 Напої солодкі

Вечеря (1100-1300 ккал)

А. Толокно з маслом на молоці

Кисіль

Сухарі і галети

Б. Каша рисова на молоці з маслом, яєчним порошком, родзинками, цукром

Компот

Печиво

В. Суп гороховий з копчениною

Какао

Сухарі і вафлі

Калорійність харчування на 2-му етапі приведена нижче в табл. 1.


Таблиця 15. Калорійність харчування на 2-му етапі шляху

















































Вариант Калорійність, ккал Хімічний склад, % Маса добового раціону, г
Сніданок Денне харчування Вечеря Разом Білки Жири Вуглеводи
А 1100 1200 1100 3400 100 110 600 710
Б 1300 1200 1200 3700 125 110 550 785
В 1500 1200 1300 4000 130 110 620 860

3-й етап. Загальна калорійність харчування в день 4500- 6500 ккал.

Сніданок (1500-1800 ккал)

А. Суп м'ясною з макаронами

М'ясо свиняче сублімоване смажене з картопляним пюре і томатним соусом

Кисіль

Сухарі і сушки

Б. Макарони по-флотськи з маслом і м'ясним сублімованим фаршем

М'ясо смажене без гарніру

Кава з молоком

Сухарі і галети

В. Картопляне пюре на молоці з маслом і котлетами з сублімованого фаршу з гострим соусом

Риба консерв. у томатному соусі

Какао

Сухарі і вафлі

Харчування на привалах і в русі (1700-3000 ккал), г

Ковбаса і копченина 25-50 Паштет печінковий 25-50 Печінка тріски, шпроти 25-50 Сир 25 50 Масло шоколадне 30 Халва 40-60 Горіхи волоські з родзинками 50 Цукор, цукерки 60 Глюкоза 50 Сухарі 50-100 Напої солодкі

Вечеря (1 300-1700 ккал)

А. Кільки

Толокно на молоці з маслом і цукром

М'ясо консерв. смажене з луком

Кисіль холодний

Чай з цукром і повидлом

Сухарі і галети

Б. Вобла

Каша рисова на молоці з маслом, родзинками і цукром

Бефстроганов без гарніру (консерви)

Компот холодний

Чай з цукром і варення

Сухарі і печиво

В. Риба червона солона

Каша гречана з молоком, маслом і цукром

М'ясо консерв. без гарніру

Какао холодне

Чай з цукром і варенням

Сухарі і вафлі

Калорійність харчування на 3-му етапі приведена в табл. 16.


Таблиця 16. Калорійність харчування на 3-му етапі шляху

















































Вариант Калорійність, ккал Хімічний склад, г
Сніданок Денне харчування Вечеря Разом Білки Жири Вуглеводи
А 1500 1700 1300 4500 150 150 600 900
Б 1650 2350 1500 5500 170 180 800 1150
В 1800 3000 1700 6500 190 190 1000 1380


Як видно з таблиць, основний набір калорійності на складних ділянках маршруту здійснюється при харчуванні на великих і малих привалах. Більшого значення набувають швидко засвоювані вуглеводи, які постійно підтримують організм в стані достатньої працездатності. Значна маса раціону харчування пояснюється тим, що таблицею не врахований ефект сушки сублімації ряду продуктів. Так, при вживанні тільки сублімованого (не консервованого) м'яса, маса добового раціону знижується приблизно на 150 г. Туристи можуть також провести перерахунок вагових характеристик з розрахунку заповнення енерговитрат не повністю, а на дві третини.

Нижче приведені параметри основних блюд, що входять в раціон харчування туристів (табл. 17).


Таблиця 17. Хімічний склад і калорійність блюд, що входять в раціон туристів




























































































































































Найменування блюда Калорійність, ккал Хімічний склад, г
Білки Жири Вуглеводи
Напої (0,5 л)
Чай з цукром 150 37,5
Кисле молоко 180 8,0 7,0 18,5
Кисіль 360 0,7 87,0
Компот 375 1,0 90,0
Кава з молоком 420 9,0 11,0 68,5
Какао 520 13,5 14,0 82,0
Зупи (0,5)
Суп-лапша (30) з грибами (10) 220 6.2 5,3 35,2
Консервований розсольник з нирками (30) 320 9,8 15,3 35,2
Суп молочний з крупою: рис, пшоно або манка (30) 400 14,0 17,0 45,0
Суп м'ясний (100) з макаронами або вермішеллю (20) 425 21,8 23,0 28,9
Суп овочевий з крупою (20) і м'ясом (100) 450 20,3 24,7 32,9
Суп гороховий з копчениною (30) 510

18,4

23,8 56,3
Другі страви (0,35 кг)
Вермішель (70) з м'ясом (100) 465 22,6 17,0 49,5
Гречана каша (100) з маслом (10) і цукром (10) 470 8,7 14,8 73,0
Макарони (70) з маслом (20) і сиром (35) 500 14,8 24,6 51,1
Вівсяна каша (80) з маслом (10) і м'ясом (100) 525 22,0 22,8 52,3
Толокно (50) на молоці (200) з маслом (10) і цукром (10) 526 12,6 20,0 70,1
Пшоняна каша (80) на молоці (200) з маслом (10) і цукром (10) 560 15,0 18,4 82,1
Манна каша (70) на молоці (200) з маслом (25), яєчним порошком (5) і цукром (10) 630 16,1 29,2 78,1
Картопляне пюре (70) на молоці (100) з маслом (30) і м'ясом (130) 650 33,0 31,5 56,0
Рисова каша (75) на молоці (200) з маслом (25), родзинками (10) і цукром (15) 650 11,5 27,7 84,0
Макарони по-флотськи (70) з маслом (30) і м'ясним сублімованим фаршем 670 33,0 32,9 56,9

Враховуючи, що маса других страв при русі по складних ділянках маршруту туристичної подорожі, як правило, перевищує 350 г, калорійність таких блюд відповідно зростає.

Для зручності туристів приведемо зведення про масу 1 штуки харчових продуктів (табл. 18).


Таблиця 18. Маса 1 штуки деяких харчових продуктів

























































Продукти Маса, г
Бублики прості 25
Сушки прості 10
Сухарі вершкові 20
Цукор-рафінад пресований 7,5
Цукор-рафінад швидкорозчинний 6
Карамель з начинкою 6
Батончики 15
Ірис 7
Пастила 15
„ Печиво здобне 35
Галети 15
Вафлі (вузькі) 14
Пряники 20
Сардельки 100
Сосиски 50
Яйце куряче I кат. 47

Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі та партнери
Інформаційно-розважальний портал Online-city м. Здолбунів (новини, реклама, ігри) Пиши українською

Погода на завтра


Арій © 2017